Zie jij het verschil?

Keuze kerk : Spiegelbeeld – kijken door de ogen van anderen

Een aantal keer per jaar organiseren wij in de Oosterkerk een Keuze Kerk. Het programma van deze ochtend starten we gezamenlijk. Daarna gaat iedereen naar een programma onderdeel naar keuze. We sluiten het programma af met een ontmoeting met een hapje en een drankje. Tijdens de Keuze Kerkdienst bieden wij verschillende activiteiten aan. Op deze manier kan je als kerkbezoeker je eigen kerkdienst samenstellen. Dit kan een traditionele kerkdienst zijn, maar ook een hele andere. De keuze is aan jou. Het jaarthema gaat over naar jezelf en andere kijken door steeds een andere bril. Wat leert je dat over jezelf en anderen?

3 juni – Kijken door de ogen van vrouwen

De gelijkheid van man en vrouw is in onze tijd in theorie vanzelfsprekend maar levert nog regelmatig stof voor maatschappelijke discussie. Ook in onze kerk is ‘gelijkwaardigheid’ een (gevoelig) thema. Zoals bij alle levensvragen hebben wij als gelovigen het geluk dat we in het vinden van inzichten en antwoorden niet alleen staan. Wij vinden ze in onze geschriften en tradities, bij onze voorgangers en geleerden en ook in de kunst.  Een basis die we op 3 juni as gebruiken om met dit thema aan de slag te gaan. Hoe kijken vrouwen zelf naar de man/vrouw verhouding in onze kerk. Hoe moeten we de Bijbel, zolang geleden geschreven, vanuit dit perspectief lezen. We bieden daarvoor de volgende activiteiten aan

 • Als Christus een vrouw was …- Kerkdienst door Ds Ellen Verheul
  Stel je voor dat Christus een vrouw was in plaats van een man. Wat zou dat met je doen? Ellen Verheul daagt ons aan de hand van verschillende kunstwerken waarin Christus als vrouw is afgebeeld graag uit om bij dit soort vragen stil te staan.
 • Wie zie jij ’s ochtends in de spiegel? Ted Talk Workshop: Ted en Annet   Een Ted Talk is een krachtige korte presentatie in dit geval over ongelijkheid en emancipatie.
 • Uitgebeeld in de kunst – Vrouwen in de Bijbel en gelovige vrouwen. Interactieve en creatieve workshop door Marianne Theisens en Margot Veerkamp
 • Maria & Jozef of Mario & Jozefien? Kinderprogramma: hoe kijken kinderen naar de rolverdeling tussen jongetjes en meisjes?
 • Vrouwentaal – Ronde tafel gesprek op basis van geloofstekst van vrouwen
 • Gelijke tred – Wandelen in koppels met stellingen in de hand

Muzikale begeleiding: Willem Boog aan het orgel

Muzikale medewerking: Oosterkerk Band

Programma

 • 9:15 uur – Welkom en koffie – Koffieruimte in de kerkzaal
 • 10:00 uur – Samen beginnen – Kerkzaal
 • 10:15 uur – Keuze Kerkdienst
 • a. 11:30 uur – Ontmoeting bij koffie of thee –napraten met soep en broodjes

Je bent welkom van 9.15 – 12.15 uur  in de Oosterkerk aan Woudenbergseweg 44, Zeist.

 

Share this post