Bloemen op de liturgische tafel

Op 17 februari (Aswoensdag) is de veertigdagentijd begonnen en die duurt tot en met Stille Zaterdag 3 april. We willen deze tijd nadenken over de donkere weg die Jezus bewandelde naar het licht van Pasen toe. We willen met Jezus mee wandelen aan de hand van sprekende beelden.

We hebben gekozen voor de Zeven werken van Barmhartigheid. Elke zondag staat een ander werk centraal, met de bijpassende symbolen. We gaan dit verbeelden met een rood hart dat op de liturgische tafel ligt. Het hart van Jezus met de rode kleur van de Heilige Geest en van de inspiratie van ons geloof. Elke zondag komt er een symbool bij. Wij gebruiken daarbij telkens een winterplantje als teken van het ontkiemende leven.

Komende zondag is het thema: zorgen voor de zieken en eenzamen. Je alleen voelen in deze tijd als je ziek bent, maar ook ziek kunnen zijn van de eenzaamheid in deze pandemie. Het plantje is het sneeuwklokje, dat plotseling uit de sneeuw omhoog komt. Uit de ijzige kou komt ze tot bloei. Daarnaast klimop, een plant die altijd groen blijft en hier staat als symbool voor eeuwig leven. Door de hechtwortels staat de plant ook voor trouw en vasthoudendheid.

Namens de bloemengroep, Marianne Theisens en Margot Veerkamp

Share this post