Food for thought: filosofie onder het kerkdak

Na jarenlang cirkelen rond het idee gaat het er in het najaar van 2022 toch van komen: in samenwerking met de Doopsgezinde Gemeente Zeist en de Oosterkerk te Zeist organiseert online boekhandel Boekenlev.nl  2 x 2 bijeenkomsten over Emmanuel Levinas en Søren Kierkegaard.

Emmanuel Levinas (Kaunas, Litouwen, 12 januari 1906 – Parijs, 25 december 1995) was een Frans-joodse filosoof van Litouwse  afkomst. Centraal in zijn filosofie staat de Ander. Hij schrijft de Ander regelmatig bewust met een hoofdletter om het onophefbaar anders-zijn van de ander te benadrukken. De Ander kan en mag door mij niet gebruikt worden voor eigen doeleinden en is nooit ongewild te integreren voor mijn eigen doeleinden. Volgens Levinas was de Ander een weerloos schepsel dat een appèl doet op mijn verantwoordelijkheid. In wezen is de relatie tot de Ander bij Levinas dus ethisch van aard.

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5 mei 1813 – 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Kierkegaard wordt vaak aangehaald als de vader van de theïstische existentiefilosofie. Daarbinnen stelt men de individuele existentie van de mens, als uniek wezen die zichzelf moet scheppen, centraal. Kierkegaard was vooral een filosoof die zich bezon over de vraag op welke wijze een menselijk leven zou moeten worden geleefd. Met zijn nadruk op individu, keuzevrijheid en verantwoordelijkheid filosofeerde hij ‘existentialistisch’.

Met Renée van Riessen (Levinas) en Geert Jan Blanken (Kierkegaard), de 2 zeer in- en toegewijde inleiders, zijn er mogelijkheden genoeg om flink wat kennis op te snuiven van beide filosofen en met elkaar te bekijken of zij ook nu nog van betekenis zijn.

Van de 2 bijeenkomsten zal in de eerste bijeenkomst de filosoof en zijn gedachtengoed centraal staan, in de 2e wat dit alles een ieder van de aanwezigen anno 2022 nog te zeggen heeft.

Data, tijd en plaats

  • donderdag 29 september, Doopsgezinde kerk: 1e bijeenkomst over Emmanuel Levinas – R. van Riessen
  • dinsdag 11 oktober, Oosterkerk Zeist: 2e bijeenkomst over Emmanuel Levinas – R. van Riessen
  • dinsdag 15 november, Doopsgezinde Kerk: 1e bijeenkomst over Søren Kierkegaard. – G. J. Blanken
  • dinsdag 29 november, Oosterkerk: 2e bijeenkomst over Søren Kierkegaard. – G. J. Blanken

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur met koffie en thee.
Na het officiële deel is er nog tijd en ruimte om bij en na te praten met een versnapering binnen handbereik.

Adressen

Doopsgezinde Kerk
Pauw van Wieldrechtlaan 29A
3701 ET Zeist

Oosterkerk/café East Coast
Woudenbergseweg  44
3701BC  ZEIST

Kosten

Kosten per avond € 5,00; een passe-partout voor de 4 avonden kost derhalve € 20,00. Betalen kan terplekke (ook pinnen).
Van tevoren opgeven is niet noodzakelijk maar wel handig voor de organisatie. Dit zijn de mogelijkheden daartoe: info@boekenlev.nl / 0612024918 / 0306915338

We hebben er zin in!

Maaike de Jong (predikant Doopsgezinde Kerk) & Martin Rus (Boekenlev)

Share this post