Kloosterweekend 17, 18 en 19 februari

In het weekend van 17, 18 en 19 februari zijn we van harte welkom in het Liobaklooster in Egmond. Het is inmiddels een mooie traditie om met een kleine groep mensen uit onze gemeente een weekend naar het klooster te gaan. In het verleden hebben we al verschillende kloosters bezocht, zoals ook het Liobaklooster in Egmond. Het klooster heeft naast haar abdij een afzonderlijk gastenverblijf waar we gebruik van maken. Er zijn één- en tweepersoonskamers beschikbaar en we maken gebruik van een gezamenlijke doucheruimte. Kijk gerust even op de site van het Liobaklooster: https://www.liobaklooster.nl

Het Sint Liobaklooster vormt een monastieke gemeenschap in de benedictijner orde. In 1935 heeft Hildegard Michaelis het klooster gesticht. Na de kerkelijke goedkeuring in 1952 werd de officiële naam Congregatie van de Sorores Benedictinae Sanctae Liobae Egmundensis. In de jaren zestig ontstond ook de tak van de broeders, die met de zusters hetzelfde ideaal nastreeft.

Lioba is een bijnaam, een troetelnaam. De naam werd gegeven aan een nicht van Bonifatius (675-754), Thruthgeba, die het christendom naar onze streken heeft gebracht. Zij was opgevoed in een dubbelklooster (mannen en vrouwen) in Zuid Engeland. Alom was zij gekend door haar kennis van de Schrift, en zij had zo een lieflijk karakter dat de mensen haar spontaan de naam Lioba (lieflijke, goede) gaven. Bonifatius nodigde haar uit om de zorg voor de pas bekeerde jonge vrouwen op zich te nemen, die evenals de monniken, hun leven geheel en al aan God wilden wijden.

Elk klooster kent z’n eigen gebedstijden. Voor het Liobaklooster geldt het volgende dagritme:

  • 7.30 uur ochtenddienst
  • 11.30 uur middagdienst en aansluitend eucharistieviering
  • 18.00 uur vesper
  • 20.30 uur completen

In het ritme wat het kloosterleven ons biedt, gaan we op zoek naar rust en stilte om zo open te staan voor God. Naast het bijwonen van de diensten, heeft het klooster een mooie binnenplaats en grenst het klooster aan een prachtig duingebied waar we naar hartelust in alle rust en stilte kunnen wandelen. Daarnaast bieden we je op vrijwillige basis de mogelijkheid om mee te doen met bijvoorbeeld een creatieve verwerking, een meditatie, een groepsgesprek en het delen van je persoonlijke verhaal. In de sfeer en de rust van het klooster kan dit een zeer mooie aanvulling zijn om te groeien in je persoonlijke geloof.

Wil je meer weten, neem dan gerust contact met één van ons op.
We hopen je te verwelkomen op dit mooie weekend.

Hildeloes Proost, Henk en Irma Jansen

Opgeven kan tot 31 januari 2023 per mail naar: hildeloes@dtproost.nl

Share this post