Spiegelbeeld?

Keuze kerk : Spiegelbeeld – kijken door de ogen van anderen

Een aantal keer per jaar organiseren wij in de Oosterkerk een Keuze Kerk. Het programma van deze ochtend starten we gezamenlijk. Daarna gaat iedereen naar een programma onderdeel naar keuze. We sluiten het programma af met een ontmoeting met een hapje en een drankje. Tijdens de Keuze Kerkdienst bieden wij verschillende activiteiten aan. Op deze manier kan je als kerkbezoeker je eigen kerkdienst samenstellen. Dit kan een traditionele kerkdienst zijn, maar ook een hele andere. De keuze is aan jou. Het jaarthema gaat over naar jezelf en andere kijken door steeds een andere bril. Wat leert je dat over jezelf en anderen?

3 juni – Kijken door de ogen van vrouwen

De gelijkheid van man en vrouw is in onze tijd in theorie vanzelfsprekend maar levert nog regelmatig stof voor maatschappelijke discussie. Ook in onze kerk is ‘gelijkwaardigheid’ een (gevoelig) thema. Zoals bij alle levensvragen hebben wij als gelovigen het geluk dat we in het vinden van inzichten en antwoorden niet alleen staan. Wij vinden ze in onze geschriften en tradities, bij onze voorgangers en geleerden en ook in de kunst.  Een basis die we op 3 juni as gebruiken om met dit thema aan de slag te gaan. Hoe kijken vrouwen zelf naar de man/vrouw verhouding in onze kerk. Hoe moeten we de Bijbel, zolang geleden geschreven, vanuit dit perspectief lezen. We bieden daarvoor de volgende activiteiten aan

 • Als Christus een vrouw was …- Kerkdienst door Ds Ellen Verheul
  Stel je voor dat Christus een vrouw was in plaats van een man. Wat zou dat met je doen? Is dat denkbaar of is dat heiligschennis? Zou dat je geloof in Christus en in God beïnvloeden? En zo ja hoe dan?  In hoeverre zou zijn/haar betekenis voor je veranderen? En wat zegt je reactie over je eigen geloof?Ellen Verheul heeft zich voor haar thesis praktische theologie in dit soort vragen verdiept door met verschillende groepen gelovigen kunstwerken te bespreken waarin Christus als vrouw werd afgebeeld. Zij daagt ons graag uit om bij dit thema stil te staan.
 • Wie zie jij ’s ochtends in de spiegel? Ted Talk Workshop: Ted en Annet   Een Ted Talk is een krachtige korte presentatie in dit geval over ongelijkheid en emancipatie.De spreker stelt de vraag: wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Het gaat over gender equality en racism.

  De kernzin van zijn betoog is: ‘privilege is invisible to those who have it’. De conclusie gaat over de winst die het oplevert als we elkaar als gelijkwaardig zien en behandelen.

  Deze Ted Talk is krachtig en confronterend, zeker voor witte mannen maar ook voor witte vrouwen.

  Nadat we hem bekeken hebben gaan we in gesprek: wie zie jij ‘s ochtends in de spiegel. Voel jij je altijd gelijkwaardig behandeld? In je privé leven, op je werk. Hoe is het met de gelijkwaardigheid in de huidige maatschappij gesteld?

 • Uitgebeeld in de kunst – Vrouwen in de Bijbel en gelovige vrouwen. Interactieve en creatieve workshop door Marianne Theisens en Margot Veerkamp.Maria de moeder van Jezus is de bekendste vrouw in de Bijbel, maar zeker niet de enige. Denk aan Martha, Ruth, Maria Magdalena, Sara en Eva, de vrouw van Lot. Door de eeuwen heen tot in onze tijd hebben vrouwelijke heiligen en gelovige vrouwen zich laten horen en zien.In deze workshop laten Margot en Marianne je aan de hand van afbeeldingen kijken naar de rol die deze vrouwen speelden. Maria, de voorbeeldige moeder, die alles opzij zet; Eva, die niet gehoorzaamt aan God, Maria Magdalena verbeeld als prostituee. Hoe werden zijn bekeken en afgebeeld door gelovigen vroeger en nu? Is dit beeld gekleurd door de vaak mannelijke kunstenaars?

  Wat is jouw beeld van deze vrouwen, van je eigen rol in het geloof en hoe wil je gezien worden. Aan de hand van een aantal voorbeelden ga je onder leiding van Marianne en Margot aan de slag gaan met penseel en verf. Het schilderij dat je maakt van jouw vrouwelijke rolmodel kan je thuis afmaken en wordt later op het podium gehangen.

 • Maria & Jozef of Mario & Jozefien? Kinderprogramma:
  hoe kijken kinderen naar de rolverdeling tussen jongetjes en meisjes? We gaan met de kinderen in gesprek over ‘jongetje-meisje’  in de kerk, de bijbel en in hun dagelijks leven. Met de oudere kinderen spelen we een rollenspel op basis van een bijbel verhaal waarbij jongetjes en meisjes van rol wisselen.
 • Vrouwentaal – Ronde tafel gesprek op basis van geloofstekst van vrouwen (Programma nog onzeker)
 • Gelijke tred – Wandelen in koppels met stellingen in de hand

Muzikale begeleiding: Willem Boog aan het orgel

Muzikale medewerking: Oosterkerk Band

Programma

 • 9:15 uur – Welkom en koffie – Koffieruimte in de kerkzaal
 • 10:00 uur – Samen beginnen – Kerkzaal
 • 10:15 uur – Keuze Kerkdienst
 • a. 11:30 uur – Ontmoeting bij koffie of thee –napraten met soep en broodjes

Je bent welkom van 9.15 – 12.15 uur  in de Oosterkerk aan Woudenbergseweg 44, Zeist.

 

Share this post