Avondsmaalcollecte 17 mei

De Avondmaalscollecte 17 mei is voor Villa Vrede, dagcentrum voor Ongedocumenteerden in Utrecht, Hoograven.
In Utrecht verblijven naar schatting een paar duizend mensen zonder verblijfsvergunning. Deze groep mensen leeft een onzichtbaar bestaan, doordat ze geen status en geen burgerservicenummer hebben. Ze kunnen hierdoor niet legaal werken, hebben geen recht op sociale voorzieningen, kunnen geen huis huren via de reguliere kanalen, enzovoorts. Dit maakt deze groep mensen tot één van de kwetsbaarste van de stad Utrecht.
Het doel van Villa Vrede is mensen zonder verblijfsvergunning een plek te bieden waar ze simpelweg mogen zijn, een gezicht krijgen, zich veilig voelen, hun sociaal netwerk kunnen opbouwen en gestimuleerd worden tot zelfredzaamheid.
Villa Vrede wordt voor, maar vooral met de doelgroep ontwikkeld. Door activiteiten, trainingen, voorlichting kunnen deze mensen zich verder ontplooien en zal Villa Vrede uitgroeien tot een plek waar iedere vluchteling zich welkom mag voelen.
Door de maatregelen ter voorkoming van verspreiding van Corona is ook Villa Vrede getroffen. Mensen zonder eigen opvang locatie mogen nog wel komen, met inachtneming van 1,5 meter.
Nederlandse les vervalt, naailessen vervallen, sport vervalt, fietsreparatie vervalt om maar wat te noemen. Maar veel ontwikkeling is er ook. Via oude laptops ( DIE ZIJN NOG ZEER WELKOM!) worden onlinelessen Nederlands en Engels gegeven.

Jaap Meeuwsen, vrijwilliger in Villa Vrede vertelt

Deze dagen is Villa Vrede nog altijd open, met een aantal beperkende maatregelen houden wij het nog goed vol.
Gelukkig zijn er nog geen gezondheidsproblemen bij onze bezoekers en hebben zij zo nodig toegang tot medische zorg.

Onze bezoekers hebben weinig mogelijkheden voor een opbouwende, actieve dagbesteding en zitten veel binnen.
Wij zijn nu op het idee gekomen om onze tuin beter geschikt te maken om te verpozen.
Wij zijn al bezig met het inrichten van een groentetuin waar bezoekers in kunnen werken, en ook resultaat van hun werk zien.
We hebben wel nog regenkleding en rubberen laarzen nodig zodat we bij regenachtig weer toch wat kunnen doen in de tuin.

We hebben ook picknicktafels waar mensen fijn kunnen zitten. Alleen zitten ze dan op een dag als vandaag in de volle zon.
Nu zijn wij aan het zoeken naar een mogelijkheid om een zekere beschutting te maken in de tuin, zodat bezoekers met zeer warm weer in de schaduw kunnen zitten en met
regenachtig weer uit de wind en regen kunnen zitten.
Wij hopen dat u een bijdrage kunt leveren aan het verbeteren van de tuin en locatie.

De collecte wordt door de diaconie van harte bij u aanbevolen. Het is de derde collecte op de app, vermeld als ‘Avondmaalscollecte’, of vermeld u Villa Vrede bij uw overschrijving.

http://www.villavrede.nl/category/verhalen/

http://www.villavrede.nl/wp-content/uploads/2019/04/Jaarverslag-Villa-Vrede.pdf

Share this post